Historiek Koninklijke Vliegende Zwaluwen Glabbeek

01-09-1954: De "Vliegende Zwaluwen Glabbeek-Zuurbemde" worden boven de doopvont gehouden en dit onder impuls van de mensen uit de vroegere ploegen FC Glabbeek en de Maanschotters Zuurbemde.

De naam is afkomstig van de hoogspanningsleiding die al jaren over het voetbalplein loopt. Hier kwamen vroeger, tijdens de trek van de vogels naar het zuiden, zwaluwen uitrusten op deze kabels boven het veld en zo is de naam ontstaan Vliegende Zwaluwen.

07-01-1955: De club wordt ingeschreven onder stamnummer 5806 en aanvaard door de Koninklijke Belgische Voetbalbond, met als maatschappelijke zetel : Cafe Verdee , Tiensesteenweg Glabbeek. De club start daarna tijdens het seizoen 1955-56 in de toenmalige laagste afdeling van de K.B.V.B nl. de 3e provinciale.
Samenstelling van het eerste bestuur:

 • Voorzitter : Van Reeth Felix
 • Ondervoorzitter : Degeest Louis
 • Secretaris : Van Reeth Paul
 • Schatbewaarder : Van Lint Georges
 • Commissarissen : Vandeput Eugeen, Vanschoubroek Jozef, Deruyter Remy, Degroodt Alfons, Vangramberen Jules, Vandepoel Jozef

19-05-1959: VZ Glabbeek Kampioen in IIIde prov. na testmatch te Rillaar tegen Mena Okselaar Uitslag 4-1. In '62 opnieuw naar IIIde prov. en deze neerwaartse spiraal zet zich door en in 1986 zakt VZ zelfs naar 4de provinciale.

15-08-1971: Nieuw bestuur.

 • Voorzitter : Bellen Philemon
 • Ondervoorzitter : Vangramberen Jules
 • Secretaris : Lambrechts Paul
 • Schatbewaarder : Verdee Camille
 • Commissarissen : Nijs Gaston, Bruyninckx Clemence, Putzeys Albert, Duerinckx Gustaaf, Denruyter Jules, Derden Frans
Start jeugdwerking: Scholieren: 11de plaats.

25-11-1972: Opening van de nieuwe kantine op het speelveld VZ. Aanbrengen van verlichting rond het terrein, ondanks Glabbeek nu in 4de prov. speelt.

26-05-1974: Promotie naar IIIde prov. afgedwongen na eindronden tussen de 2de gerangschikten. Ontvangst op het gemeentehuis met een receptie en toespraak door de burgemeester. Dankwoord uitgesproken door voorzitter Bellen Philemon, gevolgd door een viering met dans en muziek in de kantine.

04-01-1975: Supportersbal in de Melkerijzaal. Overhandiging van een tinnen schotel aan de spelers die meer dan 300 wedstrijden speelden in het eerste elftal: Veulemans Jacques, Verdee Valere, Mues Willy, Holsbeek Andre, Mathues Andre.Naar menu

28-08-1976: Opening van de vernieuwde kantine (groter gemaakt) en sanitaire instelling. De oude kantine werd van 6 m naar 12 m gebracht en ze werd ook 2 m breder gemaakt. Afdanking van vieze waskommen en vervangen door verwarmde stortbaden. Receptie voor bestuur, gemeentebestuur, supportersclub en medewerkers.

21-07-1979: Viering 25 jaar V.Z Glabbeek. Ontvangst op het gemeentehuis en overhandiging van schotels. Viering van Mathues Andre en Verdee Valere ter ere van hun 500 wedstrijden voor de 1ste ploeg en Paul Lambrechts voor zijn onderscheiding als clubleider door de K.B.V.B. na 20jaar ononderbroken bestuurslid.

31-12-1979: Overlijden van ondervoorzitter Vangramberen Jules. Ontslag van voorzitter Bellen Philemon omwille van gezondheidsredenen en opgevolgd door Laermans Karel.

04-07-1981: Reserven kampioen en trofee ontvangen van "Het Gemeentekrediet" in Brussel en dit ter ere van de goede klassering van de jeugdploegen '80-'81.

Seizoen 1982-1983: Nieuwe bestuursverkiezing.

 • Voorzitter : Mathues Andre
 • Ondervoorzitter : Vanhove Frans
 • Secretaris : Veulemans Jacques
 • Schatbewaarder : Holsbeek Andre
 • Leden : Lambrechts Paul, Dentuyter Julus, Veulemans Andre, Simonet Maurice, Putzeys Roger, Vandeput Firmin, Nijs Louis, Verdee Paul, Degeest Leon, Uyttebroeck Francois, Holsbeek Jacques
Oprichting jeugdbestuur.

30-04-1986: Kampioen in 4de prov. F zonder verlies. Ontvangst op het gemeentehuis door Schepen van sport, Roger Raemaekers, waarna een groot feest plaats vond.

14-04-1988: Het bestuur van VZ Glabbeek heeft besloten het terrein te laten nivelleren(3.60m) een droom van de voorzitter Andre Mathues. Met de gemeente werd overeengekomen de jaarlijkse subsidie van 15.000fr voor de duur van tien jaar uit te keren. Deze operatie volstond evenwel niet om de werken uit te voeren. Er is circa een half miljoen nodig. Gelukkig leeft "Bruegel" nog in Glabbeek vertelde ook de voorzitter Mathues. Restaurantdagen, barbecues en bals brengen telkens geld in het bakje. Ook het jeugdcomité doet een flinke duit in zakje om de kosten te helpen dekken.

Seizoen 1988-1989: Miniemen en preminiemen kampioen. De preminiemen onder leiding van Jean-Pierre Vangoidsenhoven werden kampioen zonder één verliespunt en wisten in onze jeugdcup de tweede ronde te halen waarin zij door een sterker Merchtem eervol werden uitgeschakeld. De miniemen onder leiding van Herman Giedts kenden nauwelijks tegenstand in hun reeks.Naar menu

Seizoen 1990-1991: Trainer Depotter N. vervangen in de loop van het seizoen door duo Brees JP en Giedts H. 1ste ploeg zakt naar 4de prov.

18-05-1994: Promotie naar 3de Prov. via eindronde, met de fameuze thuismatch tegen Marocaine uitslag 2-1, trainer Devos Gilbert.

Halfweg 1995: Bestuur neemt de beslissing om al de kleedkamers te verbouwen met een eenmalige toelage van de gemeente ter waarde van 200.000fr. Over de bestaande kleedkamers werden ijzeren spanten gebouwd waardoor alle wedstrijden zijn normale gang konden gaan. Tevens werd ook de plaatsing van een centrale verwarming mogelijk gemaakt die later ook de kantine mee kan verwarmen. Dit huzarenstukje werd verwezenlijkt door de mensen van het bestuur en enkele helpende handen. Glabbeek zakt dit jaar ook terug naar 4de Prov.

15-02-1998: Nieuw jeugdbestuur.

 • Voorzitster : Patricia Haccour
 • Ondervoorzitter : Luc Buedts
 • Secretaris : Jos Hendrickx
 • Schatbewaarder : Sonia Stok

20-07-2000: Nieuwe bestuursverkiezing.

 • Voorzitter : Stok Paul
 • Ondervoorzitter : Putzeys Roger
 • Secretaris : Veulemans Jacques
 • Schatbewaarder : Uyttebroek Francois
 • Leden : Veulemans Andre, Boogaerts Raf, Derycke Jean-Pierre, Hendrickx Jos, Hendrickx Willy, Lambrechts Andre, Poffe Elie, Vanparijs Paul

16-08-2002: Vernieuwing van de dakbedekking van onze kantine met toelage van de gemeente.

Seizoen 2002-2003: Kampioen in 4de prov.F, met trainer Noe Andre. De jeugdwerking start een nauwe samenwerking met VV Kersbeek.

12-02-2004: 50 jarig bestaan van de club wordt gevierd met een receptie en een fototentoonstelling in "De Kuip". Bij deze krijgt de club ook de status van Koninklijke.

Seizoen 2004-2005: Het B- terrein wordt verder gedraineerd, ook het A-terrein wordt ingezaaid. Een nieuwe container kleedkamer wordt in gebruik genomen en de verlichting op het B-terrein wordt verbeterd.

Seizoen 2007-2008: Miniemen vice-kampioen. De verlichting van het A-terrein wordt verbeterd, zodat officiële matchen ook 's avonds kunnen doorgaan.

Seizoen 2009-2010: Begin jeugd samenwerking T. Bunsbeek Door de fusie tussen alle ploegen in de gemeente Kortenaken kwam er een einde aan de samenwerking met VV Kersbeek. Het jeugdbestuur zat echter niet stil en begon een samenwerking met de jeugd van Toekomst Bunsbeek.

2007-2016: De periode waarin Hans Coomans aan het roer stond van de 1e ploeg. Onder zijn leiding groeide de club uit tot een stabiele en te duchtte club met een stevige thuisreputatie. Ook werd aan het begin van seizoen 2014-2015, het 60-jarig bestaan gevierd.

2016: De club blijft voortdurend werken aan een sportieve vooruitgang. Dit met eigen jeugdspelers uit onze uitstekende jeugdwerking en talenten uit de buurt. Samen met de jonge, getalenteerde ploeg en onze trouwe supporters garanderen we voetbalplezier voor jong en oud.

Contact

mail    facebook

Sponsor in de kijker

Audit voorjaar 2016

Gelukkige verjaardag

Nys Daan ~ 19 j
Geens David ~ 39 j
Vandenbosch Thomas ~ 23 j

KBVB

Aanduidingen

aanduidingen

Afgelastingen

afgelastingen

Gele kaarten

gelekaart

Wedstrijdbladen

wedstrijdbladen